pátek 6. října 2006

Pár receptů při přísné pankreatické dietě

2015/01/28 - dodatek:
Po mnoha dotazech čtenářů, kteří mají potíže se slinivkou, jsem se rozhodla dodatečně vložit následující informaci:
Mnoha lidem by mohla pomoci metoda dr. Jonáše, která čistí organizmus - zbavuje tělo bakterií, virů, plísní...... velmi často potíže se slinivkou způsobuje Helikobakter pylori - je možné se lehce této bakterie zbavit právě touto metodou - moje vlastní zkušenost - nejen se slinivkou! Píši o ní v článku zde
Adresa, na které se o ní může každý vše dovědět zde
Mapa center v republice
Je na každém, jak se rozhodne. Držím všem palce.
********************************************************************************************************************************
Dodatek 12. července 2016
Mám opět další radu pro všechny, kdo mají nebo mívají problémy se zažíváním.
V prvních dnech potíží je výborná výživa ISOSOURCE ENERGY NEUTRÁNÍ. Je to náhrada stravy (ne doplněk!!!), takže se nemusí jíst vůbec nic jiného, člověk nemá hlad a dostává do organizmu všechno, co organizmus potřebuje. Je to vynikající, vřele všem doporučuji, hlavně asi při problémech se slinivkou by to bylo dobré.
Bohužel, musí se platit, na recept je pouze pro pacienty po chemoterapii, operaci střev atp. Je to přesně určeno. ½ l stojí do 120,00 Kč. Měl by se vypít litr za den, ale já jsem si kupovala jen toho půl litru a stačilo to. Objednat to může určitě každá lékárna, v nemocničních to mívají pořád k dispozici.
********************************************************************************************************************************
Původní článek z 6. října 2006:
Napadlo mě, že by třeba někdo mohl využít moje recepty, které jsem si vymyslela nebo upravila. I když, po pravdě řečeno, byla bych raději, aby takovouhle dietu nikdo nepotřeboval. Na druhé straně si myslím, že není možné, abych byla tak postižená jenom já. Tak jsem si řekla, že bych třeba mohla někomu pomoci. Když ne, budu strašně moc ráda, že to nikdo jiný nepotřebuje.
 
Psala jsem to jako informaci pro paní doktorku, ke které chodím a nemám čas to stylisticky upravovat, ale snad to nevadí.
Při zlepšeném stavu slinivky - zažívání, mohu jíst následující pokrmy:
Snídaně: 2 nahřáté rohlíky (ne opečené do tvrdé kůrky) + trocha domácí marmelády
Oběd: některé z níže uvedených jídel
Svačina: 2 suché rohlíky s domácí jablečnou marmeládou
Svačina: 2 suché rohlíky + domácí jablečný kompot
Večeře I.: 2 rohlíky s trochou sýru Lučina
Večeře II.: kousek dietního domácího jablečného závinu nebo kousek dietní vánočky - viz níže, slané dietní vdolky - toto nemohu jíst každý den, jen ob dva až tři dny
Moučník: dietní (bez omastku) domácí keksy

Hlavní stravou jsou ve slané vodě vařené bezvaječné těstoviny, bez tuku; stejně tak rýže.
Ovesné vločky, vařené ve slané vodě nejméně 20 minut, nejlépe rozmixované.
Rajská jablíčka se dobře loupou, když se nechají krátce povařit, pak se sítkem vyjmou a ponoří krátce do studené vody. Vyberou se pečlivě všechna zrníčka.
Zeleninu mohu pouze vařenou mrkev, petržel, celer - nejlépe vařeno v páře (popř. vařím v mikrovlnce jen s trochou vody), jen se solí, bez omastku.
Sýr Lučina může být pouze obyčejný, ne ve vaničce nebo jinak ochucený.
(Dříve jsem mohla ještě jíst sýr Fit, ale ten se přestal vyrábět, místo něho jsem nenašla žádný podobný, všechny mají nejméně 30 % tuku a to nemohu)

Recepty jídel, které mohu jíst:


Polévky:
Slaná voda s trochou rýžové krupičky, popř. trochou ovesných vloček, které vařím 20 minut,pak přidám mrkev, petržel, celer, trochu mletého kmínu a majoránky.
Někdy místo vloček trochu brambor, ale jen zřídka, není mně po bramborách dobře.
Někdy mohu přidat oloupané, jadérek zbavené malé rajské jablíčko - ale to jen velmi zřídka.

Polévka krémová

Vše výše uvedené rozmixovat, popř. přidat trochu Lučiny.
Hlavní jídlo:
Palačinky
15 dkg hl. mouky, ¼ l mléka, 1 vejce, špetka soli - když budou sladké, může se přidat trochu nastrouhané citrónové kůry. Dělá se nasucho na teflonové pánvi.
Omelety ze strouhanky
3 lžíce jemné domácí strouhanky, 1 vejce, mléko - lépe je voda v množství, aby vznikla hustá kaše (může se po chvíli ještě zředit, strouhanka tekutinu vsákne), špetka soli. Dělá se nasucho na teflonové pánvi.
Náplně do palačinek a omelet
a) slaná náplň:
o špenát jalový, mražený - dušený jen bez jakýchkoliv přídavků, může se zahustit rýžovou krupičkou nebo moukou
o v páře uvařená zelenina (viz výše), rozmixovaná
o zeleninu někdy promíchám s troškou sýru Lučina
b) sladká náplň:
o domácí jablečná marmeláda (po kupované je mně špatně)
Palačinky zeleninové
Uvařit zeleninu - jako na polévku, ale husté. Rozmixovat. Pak do vychladlého přidat 1 vejce na ¼ l , trochu hladké mouky tak, aby vzniklo těsto jak na palačinky. Dělat nasucho na teflonové pánvi.
Kaše z ovesných vloček
Může být sladká - osladím trochou cukru nebo medu, nebo může být slaná - pak vařím s mletým kmínem, libečkem nebo majoránkou.... .
Závitky z rýžových plátů
Vařené maso v páře s trochou mletého kmínu, trochou libečku, majoránky atp. (králík nebo kuřecí prsíčka - vše bez kosti a kůže, bez tuku-okrájet) se rozmixuje, trocha rozmixovaného masa se promíchá s trochou vařené rýže, bílkem z 1 vejce (když je mně hodně dobře, tak celé vejce).
Náplň může také být bez masa, jen rýže a zelenina - nebo maso + zelenina atd.
Rýžové pláty se namočí do vřelé vody, když změknou (pár vteřin), potřou se výše uvedenou nádivkou. Utvoří se závitek, který se obalí v trojobalu - jako řízek a opéká se nasucho na teflonové pánvi.
Popř. se obalí jenom v mouce nebo vůbec se neobalí a jen se opečou nasucho.
Omáčky
Rajská omáčka
V osolené vodě se uvaří rajčata se strouhanou mrkví, majoránkou, libečkem. Propasíruje se, zahustí se rýžovou moukou nebo rýžovou krupičkou. Může se přidat trocha Lučiny.
Omáčka z Lučiny
Povaří se ve slané vodě rýžová mouka, popř. rýžová krupička, mletý kmín, libeček nebo majoránka, popř. meduňka nebo máta, pak se přidá trochu Lučiny. (Může se rovněž uvařit s mrkví.)
Zeleninová omáčka
Uvaří se v páře mrkev, petržel, celer s mletým kmínem a libečkem, majoránkou atp., rozmixuje, zahustí rýžovou moukou, přidá se Lučina.
Maso
Plněná prsíčka z kuřete
Prsíčka bez kosti zbavit tuku, naklepat a osolit, poklást mrkev, petržel, celer - buď strouhané nahrubo nebo i vcelku, mletý kmín, majoránka - obměnit se dá libeček, máta, meduňka. Zabalí se, sepne a dá se vařit do páry. Jako příloha je rýže nebo kolínka.
Králík "nadivoko"
Maso z králíka bez kosti a tuku dám vařit se solí, strouhanou mrkví, petrželí a celerem do páry, přidám trochu mletého kmínu, libeček. Po uvaření se zelenina rozmixuje a zahustí trochou rýžové mouky, přidá se trochu Lučiny. (Na zředění trocha vody, když je mně lépe, voda z kastrolku, kde jsem vařila v páře.)
Mleté maso s bramborovou kaší
Maso uvařené v páře (bez kostí a tuku), se zeleninou, s mletým kmínem, libečkem.... se rozmixuje (popř. se může rozmixovat i s uvařenou zeleninou - mrkev, petržel, celer).
Bramborová kaše je bez omastku, ředěná vodou.
Moučníky
Závin s jablky - kynuté těsto (rozpis viz níže)
Kynuté těsto bez omastku.
Náplň - jablka jen s trochou cukru.
Potírám vodou.
Závin s jablky - tažené těsto
Tažené těsto bez omastku: 28 dkg hl. mouky, 100 ml teplé vody, 1 lžička citronové šťávy nebo octa, 1 velké vejce (nebo dvě menší), špetka soli, cca 10 větších jablek.
Náplň - jablka jen s trochou cukru.
Potírám vodou.
Záviny se slanou náplní
Oba záviny se dají udělat se slanou náplní:
o se špenátem
o s mixovanou mrkví, petrželí, celerem
o smíchat obojí
Kynuté slané vdolky (rozpis viz níže)
Kynuté těsto bez omastku, drcený kmín a jen sůl. Potírám vodou.
Dietní vánočka (rozpis viz níže)
Téměř bez omastku (jen 2-3 dkg na 1 kg mouky), bez mandlí, oříšků atd. Jen citrónová kůra. Mohu pak sníst jen malý kousek najednou. Mám ji v mražáku a po kouscích konzumuji.
Ovoce
Syrové ovoce (ani zeleninu) nemohu žádné, jen když je mně opravdu hodně dobře, tak ve velmi malém množství mohu šťávu cca z 5-6 bobulí hroznů (bez jadérek, slupky atd.)
------------------------------------------
Nevím, proč mně nejde udělat taková úprava, jak bych chtěla. Nejde mně nijak nastavit menší řádkování i jiné úpravy. Tak se omlouvám, kdybych to uměla, vypadalo by to úplně jinak. - Tak teď jsem s tím bojovala, trochu se to vylepšilo, ale nic moc.
----------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------
30/03/07
Na prosbu Lenky vkládám podrobněji vypsané recepty na pečivo a zavařeniny (kynuté těsto dělám celý život "podle oka" - snažila jsem se moc množství upřesnit, snad vám to vyjde - upravte si to dle potřeby)
Slané domácí vdolky kynuté s kmínem
§ 1 kostka kvasnic
§ 1200 dkg hladké mouky
§ 1 litr mléka
§ 2-3 čajové lžičky práškového cukru (popř. nemusí být cukr vůbec žádný nebo méně)
§ 1 vejce
§ cca ½ polévkové lžíce kmínu: mlýnkem na koření si namelu kmín - není to prášek, jsou to rozdrcené cca půlky jednotlivých kmínků
§ cca 2 čajové lžičky soli - já asi dávám víc, záleží na chuti a také na druhu soli, je potřeba to těsto ochutnat, musí chutnat stejně jako už hotové vdolky
§ 3 dkg Hery
Do mísy dám kostku kvasnic a práškový cukr. Rozetřu vařejkou na kašičku. Mezi tím si dám ohřát mléko, musí být jenom vlažné, nesmí být moc horké. Trochu mléka naliji na kvasnice a přidám trochu mouky tak, aby vzniklo velmi řídké těstíčko. To dám kynout na teplo. Do zbylého mléka přidám omastek a nechám rozpustit - pohlídám, aby mléko nevřelo, nesmí být moc vřelé. (Postupně ještě musí mírně vychladnout, než je dám do mísy.)
Po vykynutí kvásku přidám zbytek mouky, na mouku dám sůl - ta nesmí přijít na kvasnice!!! , pak přidám vajíčko a zbytek mléka. Namelu ten kmín.
Pak vše velmi dobře vypracuji, až je těsto úplně hladké a dělají se puchýřky. Těsto nesmí být ani moc husté, ani moc řídké. Musí být tak akorát, aby se z něho daly tvořit vdolky.
Po vypracování dám těsto kynout. Je docela dobré, když jednou vykyne, srazit je krátkým propracováním a nechat kynout ještě jednou. Ale není to nutné.
Popráším trochu víc vál moukou a vykrajuji z mísy lžící kousky, pokud možno stejně velké. Pokládám si je na vál. Dávám si jich 5 na délku a 4 na šířku - to je celkem 20 vdolků na plech. Na plech si dám papír na pečení. Každý kousek těsta na vále jakoby poskládám dovnitř a otočím spodkem nahoru - tím hladkým. Tím vzniknou krásné vdolečky. Poskládám je na plech a nechám kynout. To je moc důležité!!! Současně zapnu troubu na cca 250 °C. Po vykynutí - cca po ¼ hodině - je vyhřátá i trouba, peroutkou namočenou v omastku (při podrážděné slinivce jen vlažnou vodou) potřu každý vdoleček zvlášť (zlehka, abych vykynutí nesrazila!) a dám plech do trouby. Peče se cca 15-20 minut - dle potřeby, vdolečky ještě vykynou, zakulatí se na úplné kouličky a až jsou úplně zlaté, vyndají se. Může to být i za delší dobu, ale zase ne moc, aby nebyly vysušené. Musí se každý řídit podle toho, jakou má troubu, tak zvolit stupeň a délku pečení. Když je vyndám z trouby, znovu každý vdoleček potřu peroutkou namočenou v omastku (nebo vlažné vodě). Pak je nechám na plechu vystydnout.
(Mohou se nakombinovat různě - může se namíchat mouka tak, že se přidá trochu žitné mouky nebo trochu grahamové mouky. Mohou se přidat různá semínka - sezamové atd. Taky by se dal přidat mák. Popř. se mohou posypat solí. - To ovšem jedině při zdravé slinivce!!!)
Jablečný závin kynutý
Z téhož těsta se dělá jablečný závin, jenom se do těsta přidá trochu víc cukru. Rozválené těsto na tenký plát se posype jemnou strouhankou, na to se nastrouhají jablka, pocukrují se, (žádná skořice!!) těsto se zavine, nechá vykynout na plechu a vloží do trouby k pečení - postup jako u vdolků.
Obojí se dá po vychladnutí a závin po rozkrájení - třeba až druhý den - dát do mražáku a pak po malém množství konzumovat.

Kynuté těsto dělám vždycky výše popsaným způsobem.
Peču na pečicím papíře.

Dietní vánočka - 2 dávky
1 kg polohrubé mouky, 1 kostka kvasnic, 16 dkg práškového cukru, 2 dkg Hery, 1 žloutek, 2 čajové lžičky soli, z 1 citronu kůra, 550 ml mléka, 2 lžičky pečicího prášku, 1 vejce na potření (při rozdrážděné slinivce se potře jen bílkem).
Je nutné těsto hodně vypracovat a dobře nechat vykynout, po upletení vánočky rovněž nechat velmi dobře vykynout, aby při pečení nepraskala a nestrhala se.
Já u mé trouby peču: 5 minut na 250°C, pak přikryji papírem a peču 50-60 minut na 220°C. Je lepší si toto množství rozdělit na dvě vánočky, lépe se peče.
Dietní keksy
60 dkg hladké mouky, 4 dkg Hery, 20 dkg cukru, 2 celá vejce, 1/8 l mléka (může se přidat trošku víc - podle tuhosti těsta, protože v původním receptu je 10 dkg másla) , 1 celý prášek do pečiva, citrónová kůra.
Vyválí se placka nejméně 2-3 mm tlustá a vykrajují se různé tvary - menší. Peče se na cca 220°C - cca 10-15 min.
Těsto nesmí být vyválené na moc tenko, keksy by při pečení nenaskočily a vysušily by se. Správně jsou z keksů až téměř polokouličky - jsou tak "naskočené".
Dávám si je po vychladnutí do zásobníku s víčkem a mohu je po malých dávkách jíst - jsou měkké a chutné. Mohou se i pomazat marmeládou a třeba spojit dva dohromady - fantazii se meze nekladou.
Marmeláda - z jablek, hrušek, rynglí, banánů, broskví, pomeranče.... - vše ale bez slupek!!
Ovoce rozvařím, rozmixuji a dělám přesně podle návodu Gelfix super poměr 3:1 - všude dávám co nejméně cukru. Dávám do malých sklenek. Když nejsou jablka dost šťavnatá, tak k nim přidám trochu vody - při vaření.
Kompot - jablečný, hruškový, třešňový, broskvový
Zralé ovoce oloupu (třešně a broskve ne - broskve pak loupu než je konzumuji - slupky nikdy nejím - z žádného ovoce) , podle velikosti půlím nebo čtvrtím, naskládám do malých sklenek (je lepší otvírat kompoty vždy k jídlu čerstvé), na jednu sklenku dám jednu menší polévkovou lžíci cukru písku, zaleji vodou, zavíčkuji a dám sterilovat. Když mně bylo hodně špatně, nedávala jsem cukr žádný.
-------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Dopsáno 28/01/07
Protože jsem po jisté době zjistila, že jsem byla alespoň trochu nápomocná dvěma "pankreatickým pacientům" , ale, bohužel, jejich dotazy na další rady jsem včas nenašla, rozhodla jsem se ještě přidat pasáž o době, kdy je člověk po záchvatu a jak postupně přidávat jídlo. Upozorňuji velmi, že píši svoje vlastní zkušenosti, na svoje potíže - a že každý člověk může mít a určitě také má rozdílné potíže a tím i stravování. Ale to si už musí každý uzpůsobit podle svých potřeb.
Chtěla bych říct, že nemám běžný zánět slinivky, ale slinivka mně postupně přestává pracovat. Takže u mě právě nenastávají období zlepšení stavu - tak jako u běžného zánětu slinivky.
Když mám záchvat, pokud je hodně silný, je určitě nutné jít do nemocnice, kde člověk dostane infuze a nemusí tak vůbec žádnou stravu ani pití přijímat orálně po dobu nejméně pěti dnů.
Snažím se vždycky zvládnout situaci tak, abych do nemocnice nemusela a vydržela popř. s nějakou injekcí od pohotovosti doma. Pak postupuji následovně.
Protože musím pít, abych nebyla dehydrovaná (každý nemocný se slinivkou ví, že je toto onemocnění provázeno úpornými průjmy, zvláště při záchvatu nebo zhoršení potíží), snažím se alespoň prvního půl den nepít nic, ale pak piji po malých doušcích velmi slabý, hořký, obyčejný, černý čaj, vlažný. Takto postupuji i další den, když to jde, tak v trochu větším množství - několik doušků najednou. Další den piji stejný čaj ve větším množství a teprve čtvrtý den si rozmixuji suchý rohlík v stejném čaji a po troškách ho jím. Další den zkusím přidat rozmixovaná kolínka uvařená ve slané vodě - mixuji je opět s tím čajem. Pak zkouším přidávat rozmixovanou rýži. Čím déle člověk vydrží s touto přísnou dietou, tím dříve se vše zklidní. První dny se to dá vydržet dobře, protože se jen při pomyšlení na jakékoliv jídlo dělá špatně od žaludku. Když se ale vše zklidní, je obtížnější to vydržet, protože se dostavuje pocit hladu. Podle mých zkušeností není v žádném případě dobré začít jíst dříve, protože se doba zklidnění oddaluje. Pak zkouším jíst suché rohlíky s čajem - nemixované a rovněž tak kolínka. Pak přidávám mixovanou, ve slané vodě uvařenou mrkev, později zkusím s petrželí a celerem. Podle mých zkušeností trvá několik týdnů, než se mně stav alespoň trochu zklidní. Nejdůležitější je jíst v malých množstvích a častěji, třeba šestkrát za den, i vícekrát, ale hlavně v malém množství a nejlépe je jíst rozmixovanou stravu. Já osobně nemohu vůbec žádný tuk, ani rostlinné máslo, ale při normálním onemocnění slinivky není dieta tak přísná.
Rozhodně je dobré zajít si do Knihy a koupit knížku od nějakého lékaře - odborníka, kde jsou jednak podána vysvětlení k tomuto onemocnění a jednak základní recepty. Mohu doporučit následující dvě publikace:
MUDr. Pavel Kohout - Jaroslava Pavlíčková: Onemocnění slinivky břišní (Dieta a rady lékaře)
MUDr. O. Marečková, CSc., E. Patlejchová, M. Hovorková: Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní ( V této publikaci jsou rovněž rady a recepty.....)
Já osobně uvedené recepty používat nemohu, musela jsem si udělat jídelníček podle svého, ale většině pacientů jídelníček ve výše uvedených knížkách bude určitě vyhovovat.
Přeji všem co nejméně potíží se slinivkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Co mě zajímá