úterý 18. srpna 2020

Abstrakce – roky 2007 až 2009

2007, olej na plátně, 80x100 cm, Ztráta důvěry (Rozchod),

Ztratit důvěru je asi nejhorší, co může člověka potkat. Myslím, že se s tím snad ani nedá vyrovnat po zbytek života. Důvěra v člověka, kterého milujeme a nejvíce si vážíme, je nejdůležitější co může být dáno a může být přijato. Pokud to jeden z partnerů zničí, neuvědomuje si, že stejně tak, jako zrazuje svého partnera, zrazuje i sám sebe.

2007, olej na plátně, 80 cm, Smutné vzpomínky,

David Boadella

Je důležité být si vědomý toho, co je ovlivnitelné a co ne.

Nemůžeme změnit svou historii, můžeme změnit jen způsob, jak nakládáme s tím, co nám přinesla. Podstatou traumatu je stav, kdy člověk nedovede jednat tak, aby si pomohl. Základní princip při práci s traumatem je, že musíte být dostatečně bezpeční v přítomnosti, abyste se mohli vypravit na cestu zpátky. Jinak by vás trauma zničilo.

2007, olej na plátně, 115x74 cm, Hrůzy války

Od momentu, kdy vznikl život, začal boj...neustále se zdokonalovalo vzájemné zabíjení se, neustále silnější byla touha po moci, touha ovládat...

2007, olej na plátně, 100x80 cm, Tak blízcí..... a přece tak vzdálení

Louis de Bernieres

 Ptáci bez křídel.

Slova jsou jen mlha srdce.

*

Dobré věci se v životě vždycky          

snoubí s nějakou újmou.

2007, olej na plátně, 100x80 cm, Překrývání barev (Oko orla)

Omar Chajjám

Čtyřverší

Byla kapička, vypařila se docela.

Byl atom prachu a ten země pozřela.

Co je tvůj příchod nebo odchod ze světa.

Zabzučela moucha a zase pryč zmizela.

2007, olej na plátně, 66x50 cm, Milenci

Být jen milenci je krásné, pokud člověku stačí nedokončenost, nestálost, nepoznávání hloubky, nevracení se, pokud stačí jen hledání nových vzrušení, nových zážitků......

*

Láska znamená respektovat potřeby jiných (z filmu Dogville

2007, olej na plátně, 100x80 cm, Červená a černá

Protiklady – radost, vášeň, věrnost, nevěra, začátek, konec, smutek, smrt...

2007, olej na plátně, 100x80 cm, Klevety I

2007, olej na plátně, 80x65 cm, Sebepoznávání,

Je tak těžké, poznat sám sebe. Přiznat si, že je člověk jiný, než si přál a představoval si. Než se domníval, že je. Najednou zjistí, že je plný nejrůznějších nánosů, které si myslel, že musel během let přijmout, aby v životě obstál.

Ale když má štěstí, začne v určitou dobu ty „slupky“ ze sebe sloupávat a podaří-li se mu to, dojde až na dřeň – sebe sama. A najednou pocítí velkou úlevu...... pocítí vnitřní štěstí, je to zvláštní druh štěstí, které s ničím vnějším nesouvisí a ničím nemůže být ohroženo.


2007, olej na plátně, 100x80 cm, Všednodennost II 

2007, olej na plátně, 100x80 cm, Narušení všednodennosti

2009, olej na sololitu, 60x40 cm, Štěstí I,

Mám pocit, že je dvojí druh štěstí – jeden je závislý na vnějším působení lidí, věcí, okolností...... Je to štěstí, které můžeme jen obtížně sami ovlivnit. Proto převládá pocit, že toto štěstí je tak křehké, jako kdyby viselo na tenké stopce, která neustále hrozí přetržením – a vše se zřítí dolů, do špíny, kamení, hlíny, prachu...... To také většinou následuje. Až se člověk začne bát být šťastný a raději se naučí bránit se jakékoliv emoci, citu.

_ 2009, olej na sololitu, 60x45 cm, Štěstí II

Pak také ale může člověk prožívat úplně jinou kvalitu štěstí – může je mít v sobě a nic zvenčí je tedy nemůže ohrozit. Jako kdyby byl člověk pevně rozkročený – v sobě – ne na zemi. A nic mu nemůže ublížit. Je to krásný pocit – pocit samostatnosti, jistého druhu moci nad zdánlivě neovladatelnými věcmi...

2009, olej na sololitu, 33x36,5 cm, Výjimečnost (Bez názvu II)

Michal Kuzemenský

Svoboda je vědomé sdílení světa,

ne právo subjektivizace.

2009, olej na plátně, 100x80 cm, Bez názvu IV (můj úplně poslední abstraktní obraz…)

Gregory Corso:

Smrt existuje, ale netrvá.

Když jdeme kolem mrtvého ptáka,

všimneme si ho,

když ale kráčíme dál,

povšimnutí mizí.

Zůstává myšlenka

a myšlenka je všechno,

co o smrti vím.

2009, olej na plátně 30x20 cm, Staveniště a lidé

2009, olej na plátně, 93x73 cm, Bez názvu I






















2 komentáře:

  1. Ahoj Hančí, děkuji za tu inventuru v depozitu grafických děl, konečně se mi splnilo přání a Galerie přišla za mnou :-)
    Většinu si pamatuji, ale spolu s přiloženými texty mám teď větší přehled a pochopení.

    Zkusila jsi zadat větší rozměr obrázků? Při rozkliknutí to drží stejný rozměr, jako ve článku, tam by bylo možná lepší větší zobrazení (myslím v té rozkliknuté řadě obrázků).
    Pěkný zbytek prázdnin přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jirko - mám velkou radost, že Tě zase vidím a čtu. - S těmi obrázky - to opravdu nevím. Ve starém blogu to bylo opravdu perfektní - úplně jinak udělané, obrázek se po rozkliknutí zvětšil, navíc pro to bylo zvláštní umístění, přehledné... Tady jsem nevěděla, jak jinak to udělat - byla jsem ráda, že jsem to dokázala takto. Obrazy mám ještě na "Rajčeti" - tam jsou asi obrazy větší. Odkaz je uvedený tady na tomto blogu. Připadá mně to jako malý zázrak, že vůbec ještě blog mám - původně jsem chtěla skončit. Díky Vaškovi, který mně blog založil a zkopíroval sem přece jenom ještě píši. - Moc a moc zdravím.

      Vymazat

Co mě zajímá